Dakraam plaatsen

Heeft u het plaatsen van een dakraam weleens overwogen? Het plaatsen van een dakraam heeft een hoop voordelen. Ventileren is mogelijk en u hebt meer licht in huis waardoor de ruimte groter lijkt. U vindt hier meer informatie over hoe u zelf een dakraam kunt vervangen, plaatsen en aftimmeren. Doet u het vervangen of plaatsen toch liever niet zelf? Van den Dragt is een netwerk van dakraam leveranciers. U vraagt via het offerteformulier kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Vervolgens vergelijkt u de offertes met elkaar zodat u de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kunt kiezen. Onze vakman is u graag van dienst tijdens het vervangen of plaatsen van een dakraam.

dakraam plaatsen

Dakraam laten plaatsen of vervangen? Wij helpen u graag met uw dakvenster!

Vergelijk diverse specialisten en bespaar op de kosten van uw dakwerken. Scherpe prijzen!

Soorten dakramen

Een erg bekende soort is het tuimelvenster. Een tuimelvenster heeft een bedieningsgreep waarmee u het tuimelvenster gemakkelijk opent. De greep zit over de hele breedte bovenaan het tuimelvenster. Een tuimelvenster kan 180 graden om zijn as draaien. Hierdoor maakt u de buitenruit van het tuimelvenster eenvoudig schoon. Een elektrisch dakvenster is tevens een optie. Een elektrisch dakvenster opent en sluit u met een afstandsbediening. Dankzij een regensensor gaat een elektrisch tuimelvenster automatisch dicht. Daarnaast is het kiezen van een vast zolderraam een optie. Een vast raam kunt u niet openen. Voor extra lichtinval is het plaatsen van een vast dakraam onder een standaard dakraam mogelijk.

Merken

Wilt u een dakraam vervangen of een nieuwe inbouwen? U heeft de keuze uit vele verschillende merken. Eén van de bekendere merken is Velux. Dit merk biedt een ruim aanbod aan dakvensters en de benodigde accessoires. Roto is een Duits topmerk wat uitzettuimel-, toptuimel-, en tuimelvensters aanbiedt. U hebt de keuze uit houten maar ook uit kunststof dakramen van hoge kwaliteit. Het aanbod van Fakro is tevens erg ruim. Naast dakramen en zonweringen biedt dit merk tevens lichtkoepels aan. Dit Poolse merk bestaat inmiddels al 25 jaar en het behoort tot de grootste dakraam producenten ter wereld. Andere bekende merken zijn Ubbink, Rooflite en Aron.

Zelf dakraam plaatsen

Het zelf plaatsen van een dakraam lijkt wellicht moeilijk. Met een beetje hulp en kluservaring is dit echter goed te doen. Wanneer u zelf een dakraam gaat vervangen of installeren doet u het meeste werk langs de binnenkant. De grootte van het dakvenster is meestal circa 10% van het vloeroppervlak van de kamer. Plaatst u een dakraam aan de achterzijde van uw woning? In de meeste gevallen is geen vergunning nodig. Bij het plaatsen aan de voorzijde van uw huis is vaak wel een vergunning nodig. Het aanbrengen van een dakraam in een plat dak is een mogelijkheid. Dit stappenplan gaat echter uit van een schuin dak met een normale hellingshoek.

1: Voorbereiding

Bepaal allereerst de plek waar u het dakraam wilt inbouwen. Een volwassene zou zowel staand als zittend naar buiten moeten kunnen kijken. Daarnaast moet het openen en sluiten van het dakvenster geen probleem zijn. Teken de opening af tegen het dakbeschot. U hebt het minste werk wanneer het dakvenster tussen de gordingbalken past. Gaat u zelf een groot dakraam plaatsen wat niet tussen de gordingbalken past? De balkconstructie van het dak moet waarschijnlijk aangepast worden. Dit is een erg secure klus. Het is daarom verstandig om hiervoor een vakman in te huren. Haal vervolgens de dakpannen weg. Zet een hoek van de stoep of tuin af voor het geval dakpannen vallen.

dakvenster inbouwen

2: Opening maken

Als de vakman de balkconstructie heeft aangepast kunt u een opening maken. Zaag in het dakbeschot een werkmansgat van 50 x 50 centimeter. Maak dit gat ruim binnen de afgetekende opening. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag. Nu bepaalt u de definitieve plek van het dakvenster. Onder het dakraam moeten hele dakpannen liggen. Ongeveer 8 centimeter hierboven begint het dakraam. Meet vervolgens de zijkanten uit. De afmetingen van uw dakraam staan in het montagevoorschrift. Teken dit op de buitenkant van het dakbeschot af en sla in iedere hoek een spijker. Verbind deze punten aan de binnenkant en boor op elke hoek een gat. Zaag hierna de opening voor het dakvenster.

dakraam vervangen

3: Kozijn plaatsen

Vervolgens gaat u aan de slag met het inbouwen van het kozijn. Voordat u gaat inbouwen haalt u, indien mogelijk, de ruit uit het kozijn. Verplaats het kozijn door het gat in uw dak en gebruik bevestigingsbeugels om dit vast te zetten. Controleer of het raamkozijn waterpas hangt. Vervolgens gaat u allereerst het onderste gootstuk en de loodslab plaatsen. Wanneer u dit hebt gedaan gaat u verder met het installeren van de boven- en zijgoten. Leg hierna de dakpannen terug, snij indien nodig dakpannen op maat. Na het inbouwen plaatst u de ruit terug in het kozijn. Voordat u het weet bent u klaar met inbouwen van het dakvenster.

4: Aftimmeren

Na het inbouwen begint u met het aftimmeren. Het is belangrijk dat het aftimmeren goed wordt gedaan. Bij het aftimmeren schroeft u allereerst de binnenafwerking tegen het raamkozijn. Het voorboren van de schroefgaten (3mm) is een goed idee, ruim ze met een verzinkboor. Op deze manier vallen schroeven mooi in het hout waarna u ze netjes wegwerkt. Het gebruik van een soevereinboor is tevens mogelijk, dit is een verzink- en houtboor in één. De volgende stap bij het aftimmeren is het plamuren van de schroefgaten. Vergeet bij het aftimmeren ook zeker niet het kitten van de naden. Gebruik hiervoor acrylaatkit.

5: Afwerking

Na het vervangen of inbouwen van het dakvenster begint u met de afwerking. Schuur alles en breng grondverf aan. Wanneer dit gedroogd is schuurt u het nogmaals en vervolgens lakt u het in de gewenste kleur. Tot slot is het installeren van zonwering een mogelijkheid. U hebt de keuze uit vele verschillende soorten. Zo is er bijvoorbeeld verduisterende, licht regulerende, warmtewerende of decoratieve zonwering. U kunt zowel binnen- als buitenzonwering installeren. Voor extra gebruiksgemak is het elektrisch maken van de zonwering een optie. Vanuit uw luie stoel opent of sluit u de zonwering dankzij één druk op de knop. Klaar bent u met het vervangen of monteren van uw dakvenster!

dakraam inbouwen

Kosten

U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen van het vervangen of inbouwen van een dakraam. De kosten hangen af van vele factoren. De grootte en de soorten dakvensters zijn bijvoorbeeld van invloed op de kosten. Ook is de bereikbaarheid van uw woning van invloed op de kosten. Houd bovendien rekening met kosten van eventuele accessoires. Een elektrisch venster is bijvoorbeeld duurder dan het vervangen of plaatsen van een vast venster. Voor een indicatie van de kosten kunt u het beste offertes aanvragen. De kosten van een vergunning in verband met het plaatsen verschillen per gemeente. Neem hierover contact op met uw gemeente.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u zelf een nieuw dakvenster plaatsen? Of wilt u een vast dakraam vervangen met een elektrisch dakraam? Het vervangen en plaatsen is niet erg moeilijk, maar wel een secuur werk. Als u het zelf installeren niet helemaal ziet zitten dan is het inschakelen van een dakramenspecialist een optie. Wij zijn een netwerk van dakraam leveranciers. Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Na het vergelijken van de offertes kunt u altijd de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Van den Dragt helpt u graag bij het vervangen en/of installeren van een nieuw dakraam!

kosten dakraam plaatsen